Możemy wyróżnić dwa rodzaje pokarmów

Możemy wyróżnić dwa rodzaje pokarmów

pokarmy trawiące się i przechodzące do jelita cienkiego szybko,

pokarmy trawiące się i przechodzące do jelita cienkiego wolniej.

Te wolniejsze  przesyłają do mózgu sygnały o rozciągnięciu żołądka, co świadczy i jego wypełnieniu.

Dwadzieścia lat temu dużą popularność zyskały operacje zmniejszenia żołądka. Wykonuje się je w celu ograniczenia  pojemności a tym samym ilości zjadanego naraz pokarmu.  Zdecydowanie praktyczniej jest jednak wypełnić żołądek pokarmem. Jeżeli zastosujemy w tym celu produkty tuczące, szybko doprowadzimy do stanu otyłości. Dlatego powinniśmy spożywać  żywność sycąca a jednocześnie niskokaloryczną co całkowicie zmieni sytuację.

Pokarmy niskokaloryczne to potrawy zasobne w błonnik, zawierają niewiele kalorii, są stosunkowo lekkie a proces ich jedzenia trwa wystarczająco długo aby mózg otrzymał sygnał o przyjęciu pokarmu, nim dojdzie do przejedzenia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, cały talerz na przykład warzyw, właśnie dzięki zasobności w błonnik, dostarcza nie więcej niż 200 kcal. Obecność warzyw w diecie wpływa ponadto na spowolnienie procesów trawiennych.

Błonnik jest częścią rośliny, która nie może zostać strawiona w jelicie cienkim.

Istnieją dwa rodzaje błonnika:

błonnik nierozpuszczalny w wodzie,

błonnik rozpuszczalny w wodzie.

Błonnik nierozpuszczalny przechodzi przez jelita w formie niezmienionej i zostaje wydalony, a błonnik rozpuszczalny tworzy w jelitach śluzową wyściółkę, dzięki czemu wchłanianie jelitowe ulega znacznemu spowolnieniu.

Jego zachowanie w jelitach można porównać do działania gumy do żucia, której słodki smak odczuwamy znacznie dłużej, niż po zjedzeniu cukru. Ponadto, w wyniku kontaktu z wodą błonnik rozpuszczalny w przewodzie pokarmowym pęcznieje, czyli zwiększa swoja objętość, a więc i uczucie sytości.

Błonnik rozpuszczalny, powinno się wprowadzać do diety stopniowo, aby uniknąć uczucie przepełnienia w przewodzie pokarmowym. Na początku warto zastosować tylko pół szklanki dziennie produktu bogatego w błonnik rozpuszczany. Co kilka dni można dodawać następne pół szklanki, aż do osiągnięcia półtorej szklanki dziennie. Stwierdzono, że błonnik rozpuszczalny działa najskuteczniej, kiedy spożywa się go około piętnastu minut przed posiłkiem.

Pokarmy bogate w błonnik to:

warzywa (marchew, brokuły, buraki),

owoce (jabłka, gruszki, suszone śliwki, banany),

pieczywo pełnoziarniste,

siemię lniane.